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Primacolazion

Temp de ghèra temp de fam
el pan blanch 'na rarità
per la primacolazion
se rostiva le patate
con la cigola a desfrit
e polenta se en vanzava.
Somiava a 'n teremot
chel pestar dent ogni chiasa
la matina de bonora
le padèle sul foglar.
Tut ancoi el s'è cambià,
la polenta trasformada
e che groste del parol
che gié deven al rughiant
le compran per far la dieta
le smoian dént 'n 'tel lat.
Prima colazione

Tempo di guerra, tempo di fame
il pane bianco una rarità
per la prima colazione
si arrostivan le patate
con la cipolla soffritta
e polenta, se ne avanzava.
Assomigliava a un terremoto
quel pestare dentro ogni casa
al mattino di buon'ora
le padelle sul focolare.
Tutto oggi s'è cambiato,
la polenta trasformata
e le croste del paiolo
che si davano al maiale
le comperiam per fare la dieta
inzuppandole nel latte.
© 2019 a cura di Gino Ruffini

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